Część pierwsza opisuje szczegółowo 38 przysmaków regionalnych - nie tylko ich walory smakowe, ale także sposoby, w jaki powstają, ich związki z tradycją, historią i geografią regionu. Część druga to zwięzły katalog ponad 1500 produktów tradycyjnych uporządkowany według województw. Wielka księga... to znakomite kulinarne - wademekum, niezastąpione dla wszystkich, którzy podróżując po Polsce, lubią odkrywać lokalne specjalności, poszukują przysmaków na lokalnych targach żywności i świadomie kupują polską żywność.
Oprócz opisów produktów i gotowych potraw Czytelnik znajdzie tu informacje o świętach i festiwalach kulinarnych, wybrane przepisy i liczne ciekawostki. Całość uzupełniają apetyczne zdjęcia.
Wierszyki na deser to książeczka pełna słodkości! Dzieci znajdą tam znane utwory Marii Konopnickiej i Stanisława Jachowicza, popularne rymowanki oraz wesołe wierszyki współczesnej autorki Doroty Strzemińskiej-Więckowiak. Do każdego wierszyka dołączono przepis na smakowity deser, który dziecko może przygotować z rodzicami, babcią czy starszym rodzeństwem.
UWAGI:
Oznaczenia odpowiedzialności: [teksty wierszyków Maria Konopnicka, Dorota Strzemińska-Więckowiak ; teksty przepisów Marta Krawczyk].
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Nr karty: 005218 od dnia:2023-05-22 Przetrzymana, termin minął: 2023-06-21
Jak wykształcić właściwe nawyki żywieniowe u dzieci? Autorki radzą rodzicom jak zdrowo wychować dzieci i uchronić je przed chorobliwą otyłością. Zdecydowana większość rodziców traktuje słodycze jak nagrodę. Mówią: zjedz ładnie obiad, to dostaniesz mambę. To duży błąd! To by było właściwe kształtowanie nawyków żywieniowych - po obiedzie ruch, a nie po obiedzie dalszej jedzenie i to kaloryczne. Jeśli rodzic uczy dziecko, ze słodycze to nagroda, trudno się dziwić, że potem dorosła osoba gdy chce się pocieszyć, sięga po czekoladę. Jeśli chcemy dziecko uchronić przed naszymi problemami ze słodkościami, przerwijmy to błędne koło. Nawyki żywieniowe kształtują się w dzieciństwie do ok. 10 roku życia, ale dziecko najwięcej ich chłonie do trzecich urodzin. Potem zmiana nawyków staje się trudniejsza. Jeśli chcemy dziecko wychować zdrowo i wpoić mu właściwe nawyki warto zacząć od samego początku.
Na okł.: Katarzyna Bosacka opisuje dzień po dniu i tydzień po tygodniu swoją walkę o wymarzoną sylwetkę. U dołu okł.: Przepisy, porady, motywacja: wszystko co pomoże Ci schudnąć.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Opowieści o życiu, o tym jak ważne są wspomnienia i jak pouczające bywają podróże. Adela nad biebrzańskim rozlewiskiem, tajemniczy mężczyzna na ławce w Parku Skaryszewskim, zupa pomidorowa przygotowywana na werandzie, spotkanie dwojga samotnych ludzi, których połączyła nieuchwytna więź, dom nad potokiem do którego wraca syn.Małgorzata Kalicińska zaprasza nas do świata zlepionego z fragmentów historii kilku osób. Każda z nich zostaje przyłapana na krótki moment, niczym w fotograficznym kadrze. Wszystkie historie łączy jedno - jedzenie. Parujące kremowe zupy, które rozgrzewają, lekkie aromatyczne chłodniki na gorące dni i smaki dzieciństwa, które przywołują na twarzy uśmiech. To wszystko znajdziecie w tym wyjątkowym zbiorze opowiadań, okraszonym wspaniałymi przepisami.
UWAGI:
Opowiadania o biebrzańskim rozlewisku, podróżach na koniec świata, nieoczekiwanych powrotach i jedzeniu. Okraszone wspaniałymi przepisami na pachnące koperkiem [>>] chłodniki, aromatyczne zupy i buliony.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Autorka książki, Adrianna Godlewska, absolwentka warszawskiej Akademii Teatralnej (dawna PWST), aktorka m. in. teatrów Syrena, Dramatycznego, Ludowego, Rozmaitości , Rampa, znana z występów w wielu programach rozrywkowych, m.in. w kabarecie Dudek, U Lopka; , dużą popularność przyniosło jej telewizyjne "Gotowanie na ekranie". program w którym przez kilka lat dzieliła się swoja pasją kulinarną.Zapiski z kuchnia w tle, to książka, po którą sięgną z ciekawością entuzjaści tamtego pamiętnego telewizyjnego programu. Barwną opowieść o minionych latach, pełną anegdot i iskrzących się humorem obrazków z artystycznego świata, wrażeń z dalekich podróży - do Paryża, Nowego Jorku, refleksji nad kolejami własnego życia, spaja żywioł kucharzenia: pieczenia, smażenia, duszenia, zagniatania, wekowania, nastawiania. Więcej, tekst narracji Autorka inkrustuje praktycznymi przepisami, które są tak ciekawe i oryginalne, że domagają się przerwania lektury i natychmiastowego testowania...(www.azymut.pl).
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni